Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală. Omul zilei de astazi este Alexandru Dimitire Xenopol, AD Xenopol cum il stie multa lume, printre realizarile caruia mentionam primul tratat major de sitorie a poporului roman.
Nascut la Iasi in tulburele an 1847 a studiat intens si a reusit sa se transfere la Viena 23 de ani mai tarziu pentru a se dedica dreptului si apoi la Berlin, filozofiei. Imediat dupa ce implinise 20 de ani a debutat in Convorbiri Literare ceea ce, pe vremea respectiva, era o realizare notorie. Aprofundase traditiile romanesti si institutiile statului modern.
Pana la sfarsitul secolului XIX era destul de greu pentru un invatat apusean sa aiba o buna vedere de ansamblu asupra a ceea ce se numea de catva timp Romania. Abia in 1893 se incheia marea sinteza „Istoria romanilor din Dacia Traiana” de A. D. Xenopol. Avea 6 volume si a fost rezumata pentru straini in numai doua, aflam intr-o consemnare din 2005 a Instuitutului European.
Alexandru Dimitrie este primul născut dintre cei şase copii ai Măriei şi ai lui Dimitrie Xenopol. Tatăl său, probabil autodidact, dar cu o remarcabilă cultură şi cunoscând câteva limbi europene, nu a avut o situaţie materială sigură, fiind, după stabilirea sa în Iaşi, dragoman la Consulatul Prusiei, proprietar de pension, preceptorul copiilor marelui ban Iordache din Bacău şi, în sfârşit, director, aproape douăzeci de ani, al penitenciarului din Iaşi, conform unei note de subsol din Istorii Regasite.
Am rasfoit cu mare placere prefata scrisa de AD Xenopol Tratatului despre Domnia lui Cuza Voda, al carui autor este. Spune ca era copil cand Cuza domnea dar nu avea habar de imprejurarile epocii pana ce nu s-a apucat sa le cerceteze. Se dezbracase de ideile preconcepute pe care le-a intuit la altii si s-a apropiat de Cuza asa cum ar fi facut fata de un fanariot egiptean.
Recomand prefata si chiar scrierea in sine, pentru graiul autentic al romanilor de altadata si pentru consemnarile faptice, fara infexiuni si nuante, asa cum sade bine unui demeres analitic de istorie scrisa.
După întoarcerea de la studii, activitatea lui Xenopol este strâns legată de Junimea. La inceputul anilor 1870 era, fie si numai pentru câteva luni, secretarul societăţii în locul lui Iacob Negruzzi. Vreme de patru ani (din 1871 pana in 1874) redactează procesele verbale ale şedinţelor junimiste. Până în anul 1880, este un pasionat conferenţiar la „prelecţiunile populare” junimiste. „Convorbirile literare” îl au colaborator mai bine de două decenii, ultima dată în 1892. Totuşi, el nu a fost niciodată un junimist. Opoziţia la ideologia grupării se manifestă din anii perioadei berlineze. Scrisorile către Iacob Negruzzi, articolele publicate în „Convorbiri literare” (Cultura naţională, Studii asupra stării noastre actuale) îl arată în dezacord mai ales cu unele idei ale lui Titu Maiorescu privind evoluţia politică şi culturală a societăţii româneşti. Din anul 1878, se desprinde şi politic de junimişti, pentru a adera la gruparea liberalilor moderaţi, împreună cu Vasile Conta, şi, ceva mai târziu, la partidul liberal. Convingerile sale îşi au rădăcinile în paşoptism. Ca orientare politică, mai ales în chestiunea naţională şi în cea ţărănească, îl precede pe Nicolae Iorga.
Cu deosebire creator şi original, AD Xenopol se manifesta activ pe terenul studiilor istorice şi filozofice. Am evocat deja Istoria românilor din Dacia Traiană si siunteza domniei lui Cuza. La Theorie de l’histoire îl situează în rândul fondatorilor filozofiei istoriei, ridicând, în acelaşi timp, ştiinţa istorică românească la nivelul celei europene. Aici, Xenopol, aproape în acelaşi timp cu filozofii germani Windelband şi Rickert, demonstrează caracterul ştiinţific şi sistematic al istoriei: conform dreptonline.ro.
Am evocat astazi personalitatea lui AD Xenopol, care spunea ca Limba unui popor este expresiunea şi totodată instrumentul gândirii sale. Asta in cadrul proiectului Eu Aleg Romania: – 100 de romani pentru istoria lumii. Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro. Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.
Documentare si Redactare Text: Radu Micu
Scenariul si regia episodului: Radu Micu
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Voiceover: Loredana de Maio
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu