Câţi dintre noi ştim oare cât au durat penalty-urile de la Sevilla, din ’86 ? Da, a fost 0-0, după 90 de minute între Steaua şi FC Barcelona, apoi finalistele Cupei Campionilor Europeni au mai jucat 30 de minute fără gol. Dar penalty-urile ? ”Ei au luptat 120 de minute, eu mi-am făcut treabă în acele nouă minute rămase, la acele penalty-uri şi aşa am reuşit să obţinem împreună cea mai mare performanţă din fotbalul românesc”.
Dar pentru a ajunge la cele nouă minute de glorie a fost nevoie de un sezon aproape perfect: 1-1 şi 4-1 cu Vejle BK, 0-1 şi 4-1 cu Honved Budapesta, 0-0 şi 1-0, împotriva lui Kuusysi Lahti, 0-1 şi 3-0, cu Anderlecht şi 2-0, după penalty-uri, în finala cu FC Barcelona. Helmuth Duckadam a fost primul portar care a parat patru lovituri de la 11 metri într-un meci oficial de o astfel de importanţă.
O finală cât o carieră pentru Duckadam, deoarece în naţională a adunat doar două prezenţe, ambele în meciuri amicale, în ‘82, când se transfera de la UTA la Steaua.
Clic pentru a vedea prezentarea.Poate ar fi urmat şi altele, dar la două luni după finala de la Sevilla, într-o dimineaţă, îi amorţesc degetele de la mâna dreaptă. Era în vacanţă la Semlac, iar un prieten îi spune: ”Poate ieri, la pescuit ai ţinut undiţa prea strâns”.
Şi totuşi, nu e de glumă, era un anevrism. Este transportat de urgenţă în Bucureşti şi operat în aceeaşi zi, intervenţie care a durat aproape cinci ore. Mâna i-a fost salvată, dar cariera s-a oprit acolo. Într-un moment de glorie, dar la numai 27 de ani.
Mai apoi, Helmuth Duckadam a devenit poliţist de frontieră, a vrut să se stabilească în Statele Unite şi a încercat să fie politician, înainte de a reveni la matcă, adică la Steaua, unde acum este director de imagine.
Studioul Radio România Timişoara
Realizator / voiceover: Adrian Schindarli
Operator camera: Cosmin Boroiu
Editor imagine: Ovidiu Novac